اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، فواد ایزدی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران صبح امروز در سومین روز از سی و سومین نشست سالانه جنبش عدالتخواه دانشجویی در دانشگاه تهران، با اشاره به آینده رابطه با آمریکا گفت: زمانی که می خواهیم رابطه با کشوری را مطالعه کنیم، باید به سه مقوله تاریخ، سیاست اعلامی و سیاست اعمالی توجه کرد.
وی با اشاره به پیش فرض های اصلی سیاست کنونی آمریکا با ما گفت: آمریکا متصور است که ایران دشمن آمریکاست و تعامل سازنده با این کشور در دستور کار نیست. همچنین پذیرفته است امکان ایجاد تغییر در سیاست های ایران و در نهایت سرنگونی جمهوری اسلامی وجود دارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران گفت: در انتخاب بین دغدغه های ایدئولوژیک و ادامه حیات، جمهوری اسلامی ایران از دغدغه های ایدئولوژیک خود عدول خواهد کرد.
وی ادامه داد: آمریکا معتقد است سیاست تحریم های اقتصادی علیه ایران، سیاست کارآمدی است؛ یکی از دلایل اصلی پیروزی روحانی در انتخابات خسته شدن مردم از تحریم ها بود. در درون نهادهای قدرت در ایران اختلاف نظر جدی در رابطه با تعامل با آمریکا وجود دارد. همچنین مانع اصلی در رسیدن آمریکا به هدف خود در ایران وجود رهبری آیت الله خامنه ای و نیروهای هم سو با وی است، ولی امکان گرفتن امتیاز در حوزه های نفوذ منطقه ای و پیشرفت تسلیحاتی و موشکی ایران وجود دارد. امریکا معتقد است امکان نقض برجام در راستای تامین منابع آمریکا و ضربه زدن به ایران وجود داشته و انتقال قدرت در قوه مجریه آمریکا در انتخابات آبان ماه فرصت های بیشتری را در این حوزه فراهم خواهد کرد.
ایزدی با اشاره به تشریح پیش فرض های اصلی سیاست های کنونی آمریکا نسبت به ایران گفت: در کنگره آمریکا 101 طرح ضد ایرانی داریم که 75 طرح از آن، پس از برجام تصویب شده است. دولتی ها متصور بودند زمانی که به طرف مقابل امتیاز می دهیم، باید طرف غربی آرام شود؛ ولی دشمن ما علاوه بر اینکه عقب نشینی نکرد، بلکه جری تر شد.
وی ادامه داد: سیستم فرهنگی آمریکا به گونه ای است که اگر کوتاه بیاییم فکر می کنند که این کوتاه آمدن صرفا به خاطر قدرت انها است، در نتیجه فشار را بر آن طرف دعوا بیشتر خواهند کرد. به همین دلیل کوتاه آمدن در مقابل آمریکا به صلاح کشورها نیست. ما مذاکره کردیم تا تحریم ها از میان برود، ولی تحریم ها علاوه بر اینکه برداشته نشد، افزایش هم یافت.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: برخی همچنان در تفکر برد -برد سیر می کنند؛ اینها آمریکا را نفهمیده اند. تنها کسی که در این مذاکرات برد، آمریکا بود؛ چرا که علاوه بر اینکه تحریم ها را افزایش داد، به تعهداتش هم عمل نکرد.
هنوز برخی پس از 36 سال به دشمنی آمریکا ایمان نیاوردهاند
وی با اشاره به اینکه در سیاست های خارجی آمریکا نظریه های مختلفی وجود دارد، گفت: آمریکا کشورها را به دو گروه دشمن و هم سو تقسیم می کند و امروز ایران در گروه کشور دشمن قرار دارد. هنوز برخی ها پس از 36 سال به دشمنی آمریکا ایمان نیاورده اند و همین امر باعث شده که رهبر معظم انقلاب همچنان در خطبه هایشان بگویند آمریکا دشمن ماست؛ چرا که هنوز موجوداتی در کشور هستند که آمریکا هر چه چوب بر سرشان می زند، هنوز به این باور نرسیده اند.
ایزدی با بیان اینکه برخی معتقدند باید به منافع مشترکی با آمریکا برسیم، گفت: آمریکا ایران را جزو کشورهای حامی تروریست قرار داده و به همین دلیل ما را تهدید می کند. آمریکایی ها صرفا از سیاست های ما ناراحت نیستند، چرا که اگر این گونه بود حالا که ما سیاست های هسته ای خود را تغییر دادیم، باید با ما راه می آمدند. ولی آمریکا علاوه بر موضوع سیاست از مقوله توانمندی ما هم هراس دارد.
وی ادامه داد: آنها می گفتند شما در حوزه هسته ای فتوا داده اید و قرار نیست بمبی بسازید، ولی شاید روزی این فتوا تغییر کند و به همین دلیل ما نگران توانمندی شما هستیم.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران به توانمندی های ایران از جمله جمعیت جوان، مساحت کشور و وجود نفت اشاره کرد و ادامه داد: در سال 2008 آمریکا قانونی را تصویب کرد مبنی بر اینکه هیچ کشوری در غرب آسیا نباید از اسرائیل قدرتمندتر شود. از زمان هاشمی تفکر دولت فعلی موجود بود. آنها به دنبال تنش زدایی در منطقه بودند و گفتند باید همان کاری را کنیم که شاه کرد. شاه به آمریکا نفت می داد و ما هم باید از شرکت های آمریکا دعوت کرده و بدون حق مزایده، نفت را به آنان بدهیم.
وی اضافه کرد: شرکت های آمریکایی به ایران آمده و پس از آن نیروهای مخالف ایران در آمریکا از این موضوع اطلاع پیدا کرده و قانونی را در سال 1996 تصویب کردند که در وهله اول اینکه شرکت های نفتی آمریکا نباید در ایران سرمایه گذاری کنند و در وهله دوم هیچ شرکت نفتی حق ندارد در ایران سرمایه گذاری کند. باید بگوییم هاشمی در بحث نفت آمد ابرو را درست کند، ولی چشم را کور کرد.
ایزدی با بیان اینکه در زمان اصلاحات هم همین رویکرد در جامعه وجود داشت و در واقع روسای دولت دست بردار نبودند، ادامه داد: در دولت کنونی برجام آمد تا با تغییر سیاست ها، آمریکا را از ما راضی کند. برخی ها نمی دانند که آمریکا از ما راضی نخواهد شد، چرا که از سیاست ها و توانمندی های کشور ما ناراحت است و البته این موضوع برای دوستان دولتی قابل هضم نیست.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات اصلی افرادی که عدالتخواه نیستند این است که متصورند با تغییر سیاست؛ طرف مقابل نگاهش نسبت به ما مثبت خواهد شد. این در صورتی است که در تاریخ مثال های فراوانی را در این مقوله داریم. قذافی هم این گونه فکر می کرد، روزی تمام توانمندی هسته ای خود را سوار کشتی کرد و فرستاد. پس از آن هم آمریکا به آنها حمله کرد و امروز قذافی در زیر خاک قرار دارد و در واقع حماقت کرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: مرسی هم متصور بود با تغییر سیاست ها می تواند طرف مقابل را راضی نگاه دارد ،ولی سرنوشتش به زندان رفتن منجر شد. قذافی، مرسی و عرفات الگوی خوبی در سیاست خارجی برای ما نیستند و الگوی ما، تنها امام خمینی است.
وی با اشاره به ایجاد حکومت اسلامی توسط امام خمینی اظهار داشت: امام خمینی حکومتی را ایجاد می کند که پس از گذشت 37 سال هنوز پابرجاست و این نظام توانسته در مقابل آمریکا قد علم کند و باید گفت علت دوام انقلاب اسلامی این بود که با وجودی که افرادی مانند قذافی در کشورمان وجود داشتند، ولی دست شان در حوزه سیاست نبود و نتوانستند به اهداف خود نزدیک شوند.
ایزدی با بیان اینکه دوستان وزارت خارجه متصورند که باید مانند چین با آمریکا تعامل کنیم، گفت: آنها متصورند که در صورت تعامل با آمریکا همچون چین، وضع اقتصادی کشور رونق پیدا می کند، ولی باید به دو اختلاف بین ایران و چین اشاره کرد. در مرحله اول اینکه چین با لابی اسرائیل مشکلی ندارد و زمانی که آمریکا با چین رابطه برقرار کرد، کسی مخالف این موضوع نبود و در مرحله دوم چین در زمان رسیدن به توافق، بمب اتم داشت و کسی او را تهدید نمی کرد.
در رابطه با آمریکا نیاز به الگوی ایرانی داریم نه چینی
وی با اشاره به اینکه در رابطه با آمریکا نیاز به الگوی ایرانی داریم نه چینی، ادامه داد: تنها با تغییر سیاست ها نمی توان طرف غربی را جذب خود کرد؛ باید توانمندی کشورمان را به حدی برسانیم که طرف مقابل جرات فکر حمله به ایران را هم نداشته باشد. باید کاری کنیم که در بحث اقتصادی طرف مقابل فکر نکند که با تحریم ها به زمین می خوریم و یا در بحث فرهنگی تلاش کنیم تا دشمن احساس نکند که جمعیت داخلی ما عاشق آمریکا هستند.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: برخی ها قبل از توافق معتقد بودند که در صورت ایجاد توافق، تحریم ها از میان می رود؛ این در صورتی بود که همان افراد پس از توافق مدعی شدند که باید در حوزه های دیگر هم توافق کنیم تا بتوان تحریم ها را از میان برداشت.
وی با اشاره به بحث ایدئولوژیک در کشورمان گفت: امروز کسی که در لبنان حاضر است جان خود را بدهد، تنها به خاطر پول نرفته، بلکه برای دفاع از ارزش های ایدئولوژیکش برای جنگ اقدام کرده است. برخی ها در داخل متوجه نشدند که ایدئولوژی ایرانی می تواند جذابیت ایجاد کرده و مانع جنگ شود.
ایزدی ادامه داد: امروز برجام پیوست یک سازمان ملل شده است و در صورت نقض ایران، تحریم و فشار بیشتر از سوی آمریکا بیشتر خواهد شد؛ ولی اگر طرف غربی آن را نقض کند، هیچ اتفاقی نمی افتد، چرا که او حق وتو دارد؛ همانطور که شاهدید که 70 سال است که سازمان ملل یک قطعنامه علیه آمریکا صادر نکرده.
آمریکا از پیش از توافق به دولت یازدهم گفته بود که همه تحریم ها از میان نمی رود
وی ادامه داد: آمریکا از پیش از توافق به دولت یازدهم گفته بود که همه تحریم ها از میان نمی رود، اما سوال ما از دولت این است که اگر با علم اینکه می دانست که تحریم ها از بین نمی رود، چرا برای دولت خود تبلیغ می کردند.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با اشاره به راهکارهای اصلی آمریکا برای تقابل با ایران گفت: آمریکا معتقد است که برای تقابل با ایران سپاه پاسداران باید در لیست گروه های تروریستی قرار بگیرد، سیاست پس از توافق باید از سیاست عدم ارتباط اقتصادی با ایران به سیاست عدم ارتباط اقتصادی با سپاه پاسداران تبدیل شود؛ البته با این قید که سپاه پاسداران در همه حوزه های اقتصادی ایران نفوذ دارد و به این ترتیب در عمل سیاست قبل از برجام با این بهانه ادامه پیدا کند، باید تحریم های جدید علیه بخش های مرتبط با سپاه در اقتصاد ایران گسترش یابد، همان طور که انتخابات سال 92 ریاست جمهوری به انتخاب بین ادامه سیاست های هسته ای و تعامل با دنیا تبدیل شد، انتخابات سال 96 باید انتخاب بین تعامل با دنیا و ادامه سیاست های مخرب سپاه پاسداران در رابطه با مباحث منطقه و افزایش ظرفیت های تسلیحاتی و موشکی باشد و اهرم های قدرت ایران در قالب فعالیت های سپاه به عنوان موضوع مورد بحث در انتخابات برجسته شود.
وی ادامه داد: همچنین آمریکا معتقد است که برای تقابل با ایران نیاز است در چند ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری در ایران گشایش محدودی در حوزه تحریم ها برای جلوگیری از شکست طیف سیاسی مورد نظر اعمال شود و به بهانه مبارزه با پولشویی و حمایت از گروه های تروریستی، ایران مجبور به استفاده از نرم افزارهای ویژه رصد ارتباطات بانکی شود و با این روش، اطلاعات گسترده ای از فعالیت های دولت ایران در حوزه های مورد نظر به دست بیاید.
لزوم تشکیل قرارگاهی در ایران برای رصد مستمر سیاست ها و عملکردهای طرف مقابل
ایزدی با اشاره به راهکارهای مقابله جمهوری اسلامی با سیاست های آمریکا گفت: از آنجا که سیاست تعامل با ایران در دستور کار دولت آمریکا نیست، هدف دولت آمریکا محدود کردن اهرم های قدرت ایران می باشد و سیاست های تحریم ادامه پیدا خواهد کرد، چاره ای جز قدرتمندتر شدن همه جانبه جمهوری اسلامی ایران در حوزه های اقتصادی، نظامی و فرهنگی وجود ندارد. همچنین با توجه به سرعت تحولات در روابط ایران و آمریکا، انتخابات ریاست جمهوری در آن کشور و فعالیت های گسترده ضد ایرانی در کنگره آمریکا، نیاز است قرارگاهی در عالی ترین سطوح تصمیم سازی در کشور برای رصد مستمر و عمق سیاست ها و عملکردهای طرف مقابل و ارائه راهکارهای متقابل تاسیس شود.
وی ادامه داد: برای مقابله با سیاست های آمریکا با توجه به عملکرد ایالات متحده در سه سال گذشته، باید هدف ایجاد اجتماع در سطح مردم و نخبگان در رابطه با ماهیت ضد ایرانی آمریکایی و خطر ماهوی آن برای جمهوری اسلامی به صورت جدی پیگیری شود. همچنین باید در افکار عمومی شکست تفکری که تبلیغ می کرد تعامل با آمریکا و رسیدن به حقوق ملی از این طریق امکان پذیر است، تبیین شود و برای رسیدن به این هدف، خارج شدن سازمان صدا و سیما از وضعیت انفعالی فعلی امری ضروری به نظر می رسد.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران گفت: برای مقابله با سیاست های آمریکا باید اختلاف در ادبیات بیرونی نهادهای قدرت در کشور به حداقل برسد و نیاز است ادبیات چند هفته گذشته ریاست جمهوری در مخالفت علنی با اظهارات رهبری متوقف شود. همچنین باید اهمیت کار سپاه در تامین منافع ملی و امنیت کشور بیش از پیش تبیین شود.
وی ادامه داد: باید توجه به اصول اقتصاد مقاومتی و کاهش نیاز کشور به چرخه دلار با جدیت بیشتری در دستور کار قرار بگیردو از استفاده از هر گونه ابزارهای سخت افزاری یا نرم افزاری در حوزه بانکی به بهانه ایجاد شفافیت که خطر کارکرد اطلاعاتی برای طرف مقابل دارد؛ جلوگیری شود. همچنین باید به شروط مقام معظم رهبری در قبول مشروط برجام و مصوبات مربوط در مجلس شورای اسلامی و شورای عالی امنیت ملی به صورت جدی توجه و عمل شود.
ایزدی با اشاره به راهکارهای مقابله جمهوری اسلامی با سیاست های آمریکا ادامه داد: اعلام اعتراض رسمی ایران در رابطه با نقض برجام می تواند عاملی برای پیگیری متعاقب سیاسی و حقوقی شده و از ایجاد رویه خصمانه علیه ایران جلوگیری نماید. اعلام رسمی نقض برجام توسط دولت ایران می تواند در ایجاد اجماع داخلی علیه سیاست های آمریکا مفید باشد و منافع راهبردی آمریکا در داخل کشور را به مخاطره افکند.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه اختلافات در اظهارات مسئولان قوه مجریه در رابطه با برجام صحیح نیست، گفت: به عنوان مثال بیان این مسئله توسط روحانی که برجام خورشید تابان است و بیان اینکه سود ایران از برجام تقریبا هیچ است توسط رئیس بانک مرکزی، موجب ضعف مواضع ایران می شود. نیاز است با توجه به معادلات منطقه ای برای افزایش نفوذ منطقه ای ایران و افزایش توانمندی های نظامی و تشکیلاتی بیش از پیش در دستور کار قرار گیرد. باید پرونده سیاه آمریکا در نقض حقوق بشر و حمایت از تروریست با استفاده از ظرفیت های سیاسی، حقوقی و دیپلماسی عمومی تبیین و پیگیری شود.
وی در پایان با بیان اینکه باید از همه ابزارهای موجود دیپلماسی عمومی برای تاثیرگذاری در افکار عموم مردم کشورهای 1+5 به ویژه آمریکا استفاده شود، خاطرنشان کرد: توجه به فرهنگ عمومی در مقابله با عملکرد دولت طرف مقابل و توجه به دیپلماسی قدرت و اولویت بحث فلسطین از جمله موارد راهکارهای مقابله با سیاست های آمریکاست.